MURTABAK POPIA MUDAH DAN SEDAP
Tetiba mata masuk habuk. Teringin nak makan murtabak ibu tersayang. Dulu-dulu murtabak nilah jadi jualan masa hari kantin selain twister.
Musim PKP ni, nak makan buatlah sendiri kalau beli banyak tak sedap dari sedap, biasalah orang duk dapur ni dia punya harapan tinggi. Rasa mesti sedap.
Kalau beli tu rupa tak ada boleh terima lagi tau, tapi kalau rasa ke laut. Alahaiii sedih. Buat sendiri puas hati tengok anak dan suami makan.
Jom resepi semudah ABC.
Murtabak Popia Mudah
Bahan inti murtabak:
-minyak masak
-bawang merah dan bawang putih dikisar kering
-serbuk kari
-kentang dipotong dadu
-ayam dicincang halus
-garam
-telur
-kubis dihiris halus
Cara:
-tumis bawang hingga kuning keemasan
-masukkan serbuk kari dan tumis hingga pecah minyak
-masukkan kentang dan ayam yang dicincang
-gaul rata dan perasakan garam secukupnya
-tutup kuali, kecilkan api, sekali sekala gaul dan masak hingga kentang empuk secukupnya.
Cara buat murtabak:
-leraikan satu persatu kulit popia
-pecahkan telur dan letakkan sedikit garam
-bancuhkan inti bersama telur dan gaul rata
-masukkan kubis yang telah dihiris
Selamat mencuba.
Semoga bermanfaat.
#mamanurulasmak
Comments
Post a Comment