KERABU MAGGI MUDAH SEKELIP MATA
Nurul ni kalau kena angin rajin memang suka memasak sebab Nurul jenis pemakan. Sebab itulah nak jumpa angka 0 kat belakang 5 tak kunjung tiba. Hihihi.
Semalam saja buat kerabu maggi ala-ala thai. Biasa kalau makan kat kedai suka order kerabu. Nurul sejenis yang suka pesan makanan yang kita jarang sangat buat kat rumah.
Kerabu maggi mudah sekelip mata.
Bahan-bahan:
-maggi
-jejari ketam/udang/ sotong
-daun ketumbar
-serai
-bunga kantan
-bawang besar
-lobak merah
-cili padi
-limau nipis
-garam
-madu asli asmak pengganti gula
Cara-cara:
-celurkan lobak merah, jejari ketam@udang@sotong dan maggi.
-celur satu persatu tau bukan campur semua dalam satu masa.
-angkat dan toskan airnya
-masukkan dalam mangkuk segala bahan yang telah siap dicelur.
-masukkan bawang besar, serai, bunga kantan dan daun ketumbar.
-perasakan dengan garam, cili, air perahan limau nipis dan madu asli asmak.
-gaul rata dan siap dihidang.
Selamat mencuba.
Semoga bermanfaat.
#mamanurulasmak
Comments
Post a Comment